روستای کمیشان شهرستان نکا
روستای کمیشان، در ۳۶ درجه و ۴۰ دقیقه شمالی و ۵۳ درجه و ۲۱ دقیقه شرقی از این کره خاکی روستائی قرار دارد که با توجه به شواهد و قرائن ریشه در بطن تاریخ دارد.
در ۳۶ درجه و ۴۰ دقیقه شمالی و ۵۳ درجه و ۲۱ دقیقه شرقی از این کره خاکی روستائی قرار دارد که با توجه به شواهد و قرائن ریشه در بطن تاریخ دارد.
وقتی از بالا به کمیشان نگاه کنی به دستی شبیه است که با انگشت اشاره جهت شمال را نشان می دهد و عجیب اینکه این جهت دقیقا جهت شمال جغرافیائی است
روستای کمیشان در ۲۵ کیلومتری شرق ساری (مرکز استان مازندران)، ۵ کیلومتری شرق نکا و ۱۵ کیلومتری غرب بهشهر (اشرف البلاد) در کنار جاده سراسری تهران – مشهد در بخش مرکزی از دهستان مهروان واقع و از شمال به روستای شورابسر، از غرب به روستای گل خیل، از شرق به روستای خانسر و از جنوب به سلسله کوههای البرز محدود می باشد .
کمیشان طبق آخرین آمارگیری دارای ۱۷۰۰ نفر سکنه بوده که شغل اکثریت آنان کشاورزی می باشد و در کنار آن دامداری نیز رواج دارد. هر چند در سالهای اخیر و با توجه به واگذاری زمینهای کشاورزی منطقه جهت احداث مراکز صنعتی به سمت صنعتی شدن گام برداشته و این امر آینده ی زیست محیطی روستا را بشدت تهدید می کند .
از پیشینه ی قدیم روستا اطلاعات جامع و کامل و موثقی در دست نیست و هرچند تلاشهائی نیز در این زمینه صورت گرفته اما به دلایل مختلف نتایج قابل قبولی بهمراه نداشته، اما آنچه که درباره تاریخچه این روستا می توان اشاره کرد اینست که :
با توجه به شواهد و قرائن موجود و آثار باستانی که در مناطق مختلف جنگلی روستا موجود می باشد و با توجه به اکتشافاتی که در غار کمیشان صورت گرفته ، کمیشان پیشینه ای چند هزارساله دارد که در طی سیر تاریخی، تغییرات چشمگیری بخود دیده است .
وجود مناطق تاریخی و باستانی همچون – قلعه دوک، دختر قلعه، قناتهای قدیمی معروف به ۳۰چلو (۳۰ chelo، قبرستان گبریها ( gabriha)، غار کمیشان و … – بیانگر این قدمت تاریخی می باشد.
در لغتنامه دهخدا آمده: «کمیشان، دهی است از دهستان قره طغان از بخش بهشهر شهرستان ساری که ۶۰۰ سکنه دارد» و در لغتنامه ویکیپدیا نیز به همچنین ، اما در مورد وجه تسمیه نام روستا هیچ سند معتبری یافت نمی شود .
در اکثر ادارات و سایتها بعلت تشابه نزدیک نوشتاری، آنرا با گمیشان (gomishan) یا همان گمیش تپه از استان گلستان اشتباه گرفته و مرتکب اشتباهات گفتاری و نوشتاری می شوند.